Naar nieuws

Grootste operatiekwartier van België vernieuwd

Na de uitbreiding van het operatiekwartier met 10 nieuwe multidisciplinaire zalen in blok kritieke diensten, zijn in het bestaande gebouw 16 operatiezalen en de volledige postanesthesie-afdeling in verschillende fasen gerenoveerd. Het operatiecomplex inclusief PAZA heeft nu een omvang van bijna 10.000 m². Na deze renovatie beschikt het ziekenhuis over 26 hoogtechnologische zalen die beantwoorden aan de strengste normeringen en die uitgerust zijn met de modernste apparatuur. Zo is het ziekenhuis klaar om in de toekomst topchirurgie te kunnen verzekeren.

De nieuwe zalen zijn ruim, waardoor ze, bij ingrepen die lang duren en waar veel technologie, materieel en meerdere teams bij nodig zijn, de nodige rust creëren voor de artsen en verpleegkundigen. In het ontwerp is er veel aandacht besteed aan ergonomie en gebruiksgemak voor artsen en medewerkers. Er is bij de uitvoering gekozen voor duurzame en robuuste materialen gezien de zware belasting ervan in deze werkomgeving. Alle materialen zijn vastgelegd in samenspraak met de dienst ziekenhuishygiëne van het ziekenhuis.

Ondanks het feit dat de beschikbare zone zeer sterk inpandig is, is er in het ontwerp veel aandacht besteed om zo veel mogelijk lichten en zichten te creëren, voor zover het programma van eisen dit toeliet. Dit in combinatie met de kleurkeuze voor wanden, vloeren en meubilair en de fotowanden zorgt ervoor dat de verbouwde zone ervaren kan worden als een healing environment door patiënten en een zo aangenaam mogelijke werkomgeving voor het personeel .

De renovatie zelf duurde van 2010 tot 2016.

Opening en ingebruikname OK & PAZA UZ Leuven in de media, klik hier

Foto's: © UZ Leuven

Afbeeldingen