Naar nieuws

Projectteam protonenbunker wint BIM award overheidsopdrachten

Het ontwerpteam samengesteld uit BAM Contractors, dJGA, STABO en ar-te werd door de jury gekozen voor het project Protonen Centrum ParTICLe, het eerste protontherapiecentrum van België.

Met de eerste uitreiking van de BIM Awards bekroonden Bouwkroniek op donderdag 7 december in Quay01 op de Brusselse Havenlaan de zes beste BIM-projecten in de Benelux.

“De Award in de categorie Overheidsopdrachten wordt in de wacht gesleept door het Protontherapiecentrum ParTICLe van het UZ Leuven (campus Gasthuisberg), dJGA, ar-te, STABO en BAM Contractors. Tijdens de ganse duur van het originele proces werd ingezet op BIM level 3, waarbij alle bouwpartners (ontwerper, algemene aannemer, …) op één centrale maquette werken. Deze aanpak op basis van internationale protocollen heeft een belangrijke impact op de kwaliteit, het ontwerp en de uitvoering van een project. Door BIM te gebruiken konden ook loodplaten zoveel mogelijk worden beperkt.” (Bouwkroniek)

BAM Contractors bouwt in opdracht van het UZ Leuven het Protontherapie Centrum ParTICLe op campus Gasthuisberg, het eerste in België. Dankzij deze innovatieve vorm van radiotherapie kunnen kwaadaardige tumoren heel gericht worden bestraald, waardoor er minder gezond weefsel wordt aangetast.

De complexiteit van het dossier – met kilometers buizen en hulzen die werden geïntegreerd in de betonnen structuur die zich grotendeels ondergronds bevindt - maakte van BIM een zeer nuttige tool om de risico’s op fouten te beperken. Het projectteam koos bewust voor eén model voor elke discipline dat wordt gedeeld op de server en beschikbaar is voor alle betrokken spelers. Om de stralingsverliezen en hun negatieve gevolgen voor de gezondheid van het personeel te beperken, werden ook de stralingen gemodelleerd in BIM door de TU Delft. De universiteit zorgde op die manier voor de optimalisatie van de positie van de uitsparingen en doorvoeringen van buizen om voldoende muurdikte te garanderen.

ar-te en dJGA zijn de architecten van dienst. STABO voert zowel de stabiliteitsstudie als de studie gebouwtechnieken en duurzaamheid voor dit project uit.

Wilt u meer info over het project, klik hier

Afbeeldingen