Woonzorg - Gerealiseerd

Assistentiewoningen 'Het Laer'

Vogelzangstraat, Beverst (B)

In de groene omgeving van Beverst werd een nieuwbouw opgericht met 26 assistentiewoningen. Het project maakt deel uit van een ruimere zorgcampus, met daarin het woonzorgcentrum Beversthuis, alsook een multifunctionele ruimte. Deze fungeert als fysieke koppeling tussen de zorgfuncties van de campus en de omliggende woonwijk.

De inkomhal en ontvangstruimte van de assistentiewoningen vormen het gemeenschappelijk deel van het woonblok. De inkomhal is als een foyer, uitnodigend naar de buurt. Van hieruit is de gemeenschappelijke ontvangstruimte voor bewoners en bezoekers vlot bereikbaar. Deze ruimte vormt de visuele verbinding met het woonzorgcentrum en stimuleert het organiseren van allerhande activiteiten.

Een volledig beglaasde gang langsheen deze gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een rechtstreekse fysieke verbinding met het woonzorgcentrum en de aangrenzende polyvalente zaal en brengt zo het zorgaanbod tot binnen in dit gebouw.

Het woongebouw bestaat uit twee bovengrondse verdiepingen met een teruggetrokken derde bouwlaag met woningen en gemeenschappelijke dakterrassen. Een ondergrondse bouwlaag, verbonden met het woonzorgcentrum bestaat uit een parking voor de bewoners van de woningen en technische ruimtes.

De oriëntatie van het woonblok langsheen de Vogelzangstraat is voornamelijk oost-west. Elke woning beschikt over een eigen inpandig terras op deze oriëntaties. De privatieve buitenterrassen creëeren in de woonbeleving interessante zichten vanuit de woning op de omgeving. Hun vorm en oriëntatie garandeert de privacy van de woningen en fragmenteert het bouwvolume.

Het monoliet slingerend gebouw is net als het woonzorgcentrum, uitgevoerd in een licht genuanceerde baksteen. De contrasterende kleur van het schrijnwerk geeft mee definitie en ritme aan de verschillende gebouwen op de site. De verbindingen tussen de verschillende deelgebouwen werden zo transparant mogelijk uitgevoerd om de gebouwen visueel en herkenbaar van elkaar te onderscheiden.

architectuur ar-te

stabiliteit STABO

technieken STABO

opdrachtgever Het Laer bvba

oppervlakte 3.600 m²

budget € 4.500.000

periode 2013 – 2016