Kantoor - Gerealiseerd

Cera Hoofdzetel

Muntstraat 1, 3000 Leuven (B)

Het project schrijft zich voorzichtig in binnen het gebouwde erfgoed met respect voor de stedelijke context, zonder haar eigen hedendaagse vormgeving tekort te doen. Het project behoudt en versterkt de drieledigheid: het neogotische Helleputtegebouw met polyvalente zaal, het 18de eeuwse Hôtel d’Eynatten met salons en de nieuwbouw op de hoek, elk met hun specifieke karakter.

De twee historische gebouwen op de site krijgen een volwaardige herbestemming. Dit is mogelijk mits een doordachte restauratie met behoud van alle belangrijke historische elementen van het gebouw.

De nieuwbouw laat zich in hoofdzaak kenmerken door met een eigen hedendaagse identiteit, zonder de confrontatie aan te gaan met haar historische buren.

Cera wenst expliciet met het gebouw haar maatschappelijke functie in de verf te zetten en haar grote kunstcollectie aan het publiek laten zien. Transparantie op maaiveldniveau was een uitdrukkelijk uitgangspunt en zorgt voor maximale verbinding tussen de semi-publieke binnenruimtes en de groene sferen in de binnenpatio’s. Aan de voet van het nieuwe hoekgebouw in het historisch hart van Leuven, start een promenade tussen de verschillende binnen –en buitenkamers op de open getrapte gelijkvloerse verdieping, als het ware als onderdeel van een ‘stadswandeling’.

Boven de gelijkvloerse glazen plint sluit het gebouw opnieuw de hoek en vervult het zijn functie als volwaardig hoekgebouw welke de administratieve functies van Cera huisvest.

De keuze van gevelmateriaal vond zijn inspiratie in de gebouwen in de onmiddellijke omgeving. De ‘greige’ kleurschakeringen van het Helleputtegebouw en Stadhuis, de fijne korrel van versieringen in friezen en ballustrade van het Helleputtegebouw, de flamboyant Gotische torentjes van het Stadhuis,... waren de drijfveer voor de keuze voor hoogwaardige natuursteen. De nieuwe gevel sluit zowel qua kleur als textuur aan bij de historische context.

Bij de uitwerking van het interieur, werd resoluut gekozen voor eerlijkheid van materiaalgebruik. Zichtbeton in combinatie met houttoetsen zorgen voor een warme combinatie van degelijke en duurzame materialen. Tapijt op de vloer en geluidsabsorberend materiaal tegen de wanden zorgen voor een perfecte binnenakoestiek, zowel in de inkomhal als in de kantoren.

Op het vlak van klimaatregeling vroeg elk gebouw zijn eigen oplossing met als basis een duurzame energievoorziening, door middel van warmtepomp met ondergrondse energieopslag en een ver doorgedreven sturing en regeling.

architectuur Robbrecht en Daem architecten / ar-te

stabiliteit STABO

technieken STABO

opdrachtgever Cera cvba

oppervlakte 5.050 m²

budget (excl. BTW) 12.000.000 €

periode 2011 - 2018