Kantoor - Gerealiseerd

Kantoren Kop van Kessel-Lo - EXOS

Martelarenlaan, 3010 Leuven (B)

Kop van Kessel-Lo is het ambitieuze project dat gelegen is aan de oostzijde van het station van Leuven, langsheen de Martelarenlaan te Kessel-Lo.

Het totaalproject realiseert een levendige verbinding tussen het centrum van Leuven en de deelgemeente Kessel-Lo. Het programma van ca. 70.000 m² bestaat uit een parkeergarage, fietsenstalling, hotels, huisvesting, kantoren en handel/horeca.

Twee publieke pleinen vormen de aanknopingspunten voor de verbinding met het Leuvense stadscentrum.

Kop van Kessel-Lo wordt door CIP ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Stad Leuven en met de NMBS. Kop van Kessel-Lo verenigt een visie op comfortabel wonen, op efficiënt werken en op de mobiliteit in de toekomst en een samenhangende stedenbouwkundige figuur.

Het ontwerp vertrekt van een doordachte behandeling van het bouwblok zodat doorzichten en bezonning behouden blijven. De gedifferentieerde gevelbehandeling verleent binnen het geheel elk deelproject zijn eigen identiteit en een schaal die perfect past bij Leuven.

Binnen het totaalproject zijn er drie kantoor-gebouwen gerealizeerd : ACV-ACW, DVV-Familiehulp en EXOS

In het zuidelijk bouwdeel biedt het kantoorgebouw EXOS plaats aan 3 500 m² kantoren, verspreidt over 7 verdiepingen. In basis zijn de vrij indeelbare landschapskantoren georganiseerd rondom de centrale stijgkernen en gemeenschappelijk sanitair. Evenwijdig met de gevels is een centrale gangzones voorzien, waarop een modulatie van 1,5 m is geënt.

De gevels zijn in harmonie met de overige geveldelen in de Kop van Kessel-Lo, uitgaande van het principe van open dwarsgevels in aluminium en glas in combinatie met de gesloten kopgevels.

Gevelbrede raamstroken tot op de vloerpassen zorgen voor veel daglichttoetreding en bieden de gebruikers aangename relaties met het aangrenzende publieke bovenplein.

Het gebouw behaalde de BREEAM certifcatie VERY GOOD.

architectuur ar-te ism SeARCH

stabiliteit STABO

technieken STABO

opdrachtgever Construction & investment Partners NV

oppervlakte 3.626 m²

budget € 4.190.000
(excl. BTW, erelonen)

periode 2004 - 2011