Residentieel - Gerealiseerd

Kop van Kessel-Lo - STRATOS

Studentenkamers met zicht op Leuvense skyline

De ‘Kop van Kessel-Lo’ is bijna volledig klaar.

Net voor de start van het nieuwe academiejaar werd immers de voorlaatste fase opgeleverd. Dit deelproject, dat ‘Stratos’ werd gedoopt, omvatte de constructie van een blok met 292 studentenkamers. Met dertien bouwlagen is het meteen ook het hoogste en meest visibele onderdeel van dit indrukwekkende gebouwencomplex.

Aan de Martenlarenlaan in Kessel-Lo, naast het station van Leuven, is het al sinds 2012 een en al bedrijvigheid. Daar wordt immers de ‘Kop van Kessel-Lo’ gebouwd: een gemengde stadsontwikkeling waar wonen, werken, vrije tijd, handel en vervoer samenkomen. Het complex omvat een parkeergarage voor 975 wagens, een fietsenparking voor 1.600 fietsen, twee hotels, een supermarkt, zeven handelsruimtes, 121 appartementen, verschillende kantoren en dus ook 292 studentenknamers.

Architect Kris Loix van ar-te: “Voor de volledige projectzone werd een homogene behandeling van de gevels voorzien. Die aan de Martelarenlaan en de spoorzijde zijn vrijwel gesloten opgevat, in gestapelde en gestructureerde panelen van architectonisch beton. De inpandige gevels zijn, in contrast met de betonpanelen, transparanter en kleurrijker opgevat.”

SOBER, MET WARME UITSTRALING

Het blok met de studentenkamers bestaat uit dertien bouwlagen en heeft een totale benutbare oppervlakte van 9.168 m². Op de bovenste verdieping bevindt zich, achter de doorgetrokken gevel, een gemeenschappelijk dakterras met verzichten over de Leuvense skyline. Deze doorgetrokken gevel heeft op het zuiden een panoramische opening en zorgt ervoor dat het terras van zijn omgeving is afgescheiden. Op het gelijkvloers bevinden zich een omvangrijke inkompartij met bellen en brievenbussen, de fietsenstallingen en een multifunctionele ruimte. Elke verdieping heeft een voorhal waarlangs telkens twee ‘woongroepen’ met studentenkamers te bereiken zijn. Alle kamers zijn georïenteerd langs een middengang. Om het leefgedeelte van elke kamer aan de gevelzijde te concentreren, werden de sanitaire voorzieningen direct naast de entree (rondom een schacht) geplaatst. Dankzij de grote raampartijen die van wand tot wand zijn doorgetrokken, genieten alle kamers van een maximale daglichtinval. Kris Loix: “Qua binneninrichting kozen we bewust voor sobere, zuivere materialen. Het meeste werd in zichtbeton uitgevoerd, met hier en daar houten accenten die voor een warme uitstraling zorgen.

In het oktober/november-nummer van Bouwen aan Vlaanderen wordt een volledig artikel gewijd aan de door ar-te ontworpen nieuwbouw.

Om het artikel te lezen, klik hier

architectuur ar-te ism SeARCH

stabiliteit STABO

technieken STABO

opdrachtgever Construction & Investment Partners NV

oppervlakte 9.168 m²

budget € 11.276.200

(excl. BTW, erelonen)

periode 2014 - 2016