Woonzorg - Gerealiseerd

OCMW Bloemendal

Selliers de Moranvillelaan, Sint-Agatha-Berchem (1082)

Aan de rand van het centrum van St Agatha Berchem bevond zich het voormalige rusthuis Bloemendal. Toen deze infrastructuur gebouwd werd in de jaren ‘60 was dit een ‘voorbeeldproject’, maar vandaag de dag inmiddels helemaal verouderd. In een ontwerpwedstrijd met ar-te STABO als laureaat, werd er een nieuwbouwproject ontwikkeld voor een hedendaags woonzorgcentrum voor 120 bewoners op de nabijgelegen projectzone.

Het woonzorgcentrum nestelt zich in de helling van het terrein en ontwikkelt zich over 4 bouwlagen. Een onderste bouwlaag op maaiveldnivo met de gemeenschappelijke functies en 3 bovenliggende bouwlagen met de bewonerskamers. Deze stapeling wordt gerealiseerd binnen twee gebouwvleugels, waartussen zich een schakelvolume bevindt. Dit schakelvolume met zuidoriëntatie is zeer transparant opgevat en benadrukt het meer publieke karakter met de leefruimten voor de bewoners op de verdiepingen en de cafetaria en onthaal op de gelijkvloerse verdieping. De vleugels waar de bewonerskamers zich bevinden zijn meer privatief en van buiten uit is dit ook zo af leesbaar. Door de positie van de twee vleugels onstaat een besloten binnengebied. Dit binnengebied strekt zich uit van aan de publieke zone op de gelijkvloerse verdieping naar achteren toe, tot op het niveau van de eerste verdieping. Op deze eerste verdieping bevindt zich een passerelle, zodat de bewoners op een gemakkelijke manier de bovengelegen parktuin kunnen bereiken.

Het nieuwe woonzorgcentrum ligt in een woonwijk en zoekt actief aansluiting met de buurtbewoners. De omliggende parktuin heeft een publiek karakter. De inkomzone kreeg een lobby-achtige sfeer en staat eveneens open voor de buurt. De cafetaria-ruimte herbergt een sociaal restaurant.

Chromosomen als symboliek van het leven.

De gevel is opgebouwd uit een lichtgrijs metselwerk met accenten in beton. Zo zijn de dakranden en de opstanden van borstweringen afgewerkt in beton. Ook zijn er, om het monotone karakter van de verschillende kamerramen te doorbreken, accenten toegevoegd door middel van kaders in préfabbeton rond enkele ramen.

Het meest opvallend zijn de grote betonnen kolommen in de voorgevel. Deze zijn functioneel in het ondersteunen van de ruime terrassen aan de leefruimtes en symboliseren, door hun vormelijke verwijzing naar chromosomen, het leven. Het geheel beoogt een sobere en natuurlijke uitstraling.

Duurzaam comfort

Ook technisch is dit gebouw zeer kwaliteitsvol. .Er is gekozen voor een systeem-D ventilatie met warmteterugwinning en adiabatische koeling. De kamers worden met klassieke radiatoren verwarmd, maar in alle gemeenschappelijke ruimtes ligt vloerverwarming die door een gasabsorptiewarmtepomp wordt gevoed Het gebouw is ook uitgerust met een koelsysteem zodat de temperatuur in de kamers en in de gemeenschappelijke ruimten altijd aangenaam blijft. Met het oog op duurzaamheid heeft de bouwheer naast de warmtepomp geopteerd voor een warmtekrachtkoppeling die instaat voor de productie van het sanitair warm water.

architectuur ar-te i.s.m. Lowette & partners Brussel

stabiliteit STABO

technieken STABO

opdrachtgever OCMW Sint Agatha Berchem

oppervlakte 8.038 m²

budget € 12.000.000 met GGC
(excl. BTW, erelonen)

periode 2010 - 2015