Kantoor - Gerealiseerd

ONS - Renovatie van het oude postgebouw tot hedendaagse kantoor- en opleidingsruimtes

Werft 63, 2440 Geel (B)

'De koepelorganisatie ‘Ons’ heeft het voormalig postgebouw van Geel, aan Werft 63, verbouwd tot een moderne werkplek. Haar regionale kantoren voor thuiszorg, kraamzorg, dienstencheques, opleiding en de vrouwenorganisatie KVLV vinden er onderdak.'


Programma

Het gebouw bestaat uit een grote centrale hal met een opleidingskeuken vooraan, diverse kantoren voor onder andere kraamzorg en landelijke thuiszorg, een luchzone en enkele vergaderzalen. Het witte kubusvormige volume vooraan beslaat twee verdiepingen: beneden bevinden zich een opleidingslokaal, intakelokaal en bezoekerssanitair, bovenaan bevinden zich bureau’s voor puuur en kvlv.

Concept

Het comfort van de gebruikers is het uitgangspunt in onze visie op duurzaamheid. Het technische en bouwkundige concept staan in teken van het creëren van een aangename werkomgeving.

Uitstraling

Het nieuwe regiokantoor voor ONS heeft een moderne en warme uitstraling. De vernieuwde kop van het gebouw is het uithangsbord en werkt tevens uitnodigend. Mede dankzij de uitstekende centrumlocatie verankert ONS zich in het stedelijk weefsel van Geel. Binnenin lopen binnen- en buitenruimtes naadloos in elkaar over. Continue zichtlijnen doorheen het project verzekeren de daglichtkwaliteit en het gevoel van openheid. Begroende patio's bieden unieke doorzichten en brengen licht en lucht tot bij de werknemer. Door hun strategische inplanting ondersteunen ze mee de technieken.

Box-in-Box

Aaneenschakelingen van verschillende 'kantoorboxes' vormen een alternatieve invulling voor de vraag naar landschapskantoren, zonder in te boeten aan akoestiek, temperatuur of luchtkwaliteit. In deze compacte volumes wordt het binnenklimaat eenvoudig afgestemd op de gebruiker. De 'boxes' stralen een belevingsvolle, huiselijke sfeer uit, tenmidden de grote open werkhal. Om het industriële karakter van de voormalige postsorteerhal te benadrukken worden tussen de betonnen spanten alle technieken in het zicht gelaten. De intelligente schakeling van deze 'boxes' creëert in de tussenruimte tevens zones voor ontmoetingen, flex-werkplekken, coffee corners enz.

Duurzaamheid

Het dak en de vloer van de voormalige werkhal wordt bijkomend geïsoleerd om een goed binnenklimaat te garanderen. Buitenmuren worden voorzien van extra isolatie en nieuw schrijnwerk. De principes van duurzaamheid gaan echter verder dan zuiver isoleren. Het project zet tevens maximaal in op (gratis) daglicht en het vermijden van oververhitting (wat resulteert in minder energieverbruik door een kleinere koelvraag). Om oververhitting en verblinding te vermijden is een permanente zonwering aan deze gevels bevestigd. Deze permanente zonwering van horizontale en verticale lamellen geeft de voormalige werkhal een hedendaagse expressie.

Door het principe 'box-in-box' kan optimaal comfort in de kantoorruimtes gegarandeerd worden.In de grote, open hal worden de zones tussen deze modulaire boxen flexibel ingevuld, voor deze functies is een tussenklimaat van toepassing.

Toekomstgericht

De voormalige werkhal is opgebouwd uit acht traveeën met een grote overspanning. Deze structurele logica vormt een goede basis voor toekomstige ontwikkelingen. Binnen eenzelfde visie kan eenvoudig uitgebreid worden door het ritme van deze traveën verder door te trekken.

Materialiteit

Het dubbelhoge hoofdvolume krijgt een grondige renovatie om het gebouw van haar nodige uitstraling te voorzien. Het wordt afgewerkt met witte vezelcementplaten, waarvan de ‘cleane look’ contrasteert met de warme tint van het hout. De grote centrale hal wordt volledig afgewerkt met ritmische houten latwerk waar de vaste zonnewering aan de ramen volledig geïntegreed wordt.

'De geothermische installatie, de koelplafonds en andere duurzame ingrepen maken van het Ons-huis een energiezuinig kantoor.'

Ontdek hier de video op RTV

Voormalig postgebouw wordt kantoor voor zorg, dienstencheques en KVLV ook in de pers

architectuur ar-te

Ingenieur STABO

Opdrachtgever Landelijke Thuiszorg vzw

oppervlakte 1.400 m²

budget € 2.470.000

Periode 2018 - 2018