Woonzorg - Gerealiseerd

WZC Bessemerberg te Lanaken

Bessemerstraat 476, 3620 Lanaken (B)

Woonzorgcentrum Bessemerberg is gelegen op de bosrijke site van het Ziekenhuis Oost-Limburg te Lanaken. Het ontwerp kadert in een masterplan dat door Technum voor de gehele welzijnscampus werd opgemaakt.

Het woonzorgcentrum telt 120 kamers. Het eigentijdse concept is opgebouwd rond een functionele verticale scheiding. Op het gelijkvloerse niveau bevinden zich de publieke functies. De verschillende leefgroepen voor de bewoners situeren zich op de drie bovenliggende verdiepingen. Elke verdieping huisvest 40 bewoners in 3 woonkernen.

Centraal in het concept werd de verticale circulatieas voorzien. Rond deze centrale kern zijn de dagzones ingeplant met zicht op de omgeving. Grote glaspartijen bevorderen de lichtinval, het zicht op en het contact met de groene omgeving. De woonblokken met de privé-kamers monden op deze dagzone uit.

De woonfunctie primeert op de zorgfunctie. Het project streeft naar een thuisvervangend milieu waar huiselijkheid troef is. De kamers bevinden zich aan de buitenzijde van woonblokken met een onbelemmerd uitzicht naar de groene omgeving. In de centraal gelegen dagzones / leefruimten ontmoeten bewoners elkaar. Elke verdieping vormt een wijk binnen de beslotenheid van het gebouw.

Ouder worden te midden van de rust van de natuur én in een dorpsomgeving die levendig en sociaal aantrekkelijk is.

Het woonzorgcentrum is een dorp op zich, met straten (de gangen) die van de huisjes (de kamers) lopen naar de wijken en vandaar naar het dorpsplein, het gemeenschappelijke gelijkvloers met cafetaria “De Besmer”, het kapsalon “Salon Bertine”, de keuken, de kinesitherapeut en andere diensten.

Met het dorpselement wordt het sociaal contact tussen de bewoners en de solidariteit jegens de minder mobiele bewoners gestimuleerd.

Bij het concept was reeds de nodige flexibiliteit voorzien zodat 4 jaar na de ingebruikname een uitbreiding met oa. een centrum voor kortverblijf naadloos zal kunnen worden geïntegreerd in het bestaande en in werking blijvende woonzorgcentum.

architectuur ar-te

stabiliteit STABO

technieken STABO

opdrachtgever vzw Huize Sint-Anna

oppervlakte 7.836 m²

budget € 9.300.000
(excl. BTW, erelonen)

periode 2008 - 2011